21 Σεπ 2012

Κατάθεση Αναφοράς επί των «ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ» του Ν. 3919/2011 στο Ν.718/77 «Περί εκτελωνιστών»

Δελτίο Τύπου 18/9/2012

           Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2012, ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε Αναφορά έγγραφο - θέσεων της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Τ.Ε.),  επί των «ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ» του Ν. 3919/2011 στο Ν.718/77 «Περί εκτελωνιστών».
Η Αναφορά προς τον Υπουργό  Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα  επισημαίνει τις ενστάσεις  της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Τ.Ε.) στην «απαίτηση» του Ν.3919/2011, για κατάργηση της υποχρέωσης των πτυχιούχων εκτελωνιστών να ασκούν το επάγγελμα τους είτε ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα είτε ως ομόρρυθμοι εταίροι αντίστοιχων εκτελωνιστικών εταιρειών.  Τονίζουν  δε ότι αν ισχύσουν οι εν λόγω προβλέψεις το επάγγελμα τους θα αποσυντεθεί και κανείς αντίστοιχος εγγυημένος  θεσμός δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει.
Επίσης σύμφωνα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος η Ο.Ε.Τ.Ε.  εισηγείται :
1.            Να ρυθμισθούν κατά τέτοιο τρόπο οι επεμβάσεις του Ν.3919/11 στο Ν.718/77, ώστε να μην αποσυντονιστεί, πέραν των άλλων και προεχόντως για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ο ευδόκιμος κι αποδοτικός τρόπος λειτουργίας των Μελών του Κλάδου.
2.            Να παραμείνουν ως έχουν τα προβλεπόμενα στα Αρ. 5 & 13 του Ν.718/77, διότι τούτο εξασφαλίζουν  την απρόσκοπτη κι εγγυημένη είσπραξη δασμών και φόρων και, όπου χρειασθεί, την απόδοση ευθυνών στις όποιες προβατικές συμπεριφορές.
3.            Σε περίπτωση που υφίστανται αξεπέραστα εμπόδια να παραμείνουν σε ισχύ τα προβλεπόμενα (κυρίως) στο Αρ. 13 του Ν.718/77, τότε θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση ώστε για όποιες Εταιρείες συστήνουν και μετέχουν οι Εκτελωνιστές, να υφίστανται απαρεγκλίτως οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
             Να είναι Εταιρείες ειδικού σκοπού (κατά τα πρότυπα των Δικηγορικών Εταιρειών) μέλη τους να είναι μόνο εκτελωνιστές και να έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών.
             Να συστήνονται αποκλειστικά από Εκτελωνιστές – Εταίρους ή Μετόχους, οι οποίοι θα κατέχουν το σύνολο των ονομαστικών μετοχών.
             Να διοικούνται από Εκτελωνιστές οι οποίοι θα έχουν και τις κυρίως υπεύθυνες αρμοδιότητες (Πρόεδρος, Διευθ. Σύμβουλος, μέλη του Δ.Σ., Διευθυντής, κλπ.).
             Τα τελωνειακά παραστατικά που θα κατατίθενται με το ΑΦΜ – EORI κάθε Εταιρείας, να υπογράφονται από τον/τους εκ του νόμου υπεύθυνο/ους αυτής και στο τελωνειακό παραστατικό να γίνεται μνεία της επωνυμίας της Εταιρείας.
             Η όποια απόδοση πειθαρχικών, ποινικών ή διοικητικών ευθυνών, να βαρύνει το σύνολο των υπευθύνων της Εταιρείας.
                Τέλος στην Αναφορά ο Βουλευτής  Νότης Μαριάς ζητάει  απάντηση, ενέργειες  και  σχετική ενημέρωση.